Hoe maak ik een sterk wachtwoord?
Je wachtwoord is de sleutel tot je digitale wereld, maar hoe zorg je ervoor dat deze sleutel sterk genoeg is om je te beschermen tegen online bedreigingen? In een tijd waarin cybercriminaliteit en datalekken steeds vaker voorkomen, is het creëren van een sterk wachtwoord essentieel voor het beschermen van je online accounts en persoonlijke gegevens. Maar wat maakt een wachtwoord eigenlijk sterk?
Lengte is belangrijk
Gebruik wachtwoorden die minimaal 12 tekens lang zijn. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het is om te kraken.
Gebruik een mix van tekens
Maak gebruik van een combinatie van letters (zowel hoofdletters als kleine letters), cijfers en speciale tekens zoals !, @, #, enzovoort.
Vermijd voorspelbare woorden of zinnen
Gebruik geen eenvoudig te raden woorden of zinnen, zoals “wachtwoord”, “123456”, of “qwerty”. Ook persoonlijke informatie zoals je naam of geboortedatum zijn gemakkelijk te achterhalen.
Maak unieke wachtwoorden voor elke account
Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Als een wachtwoord wordt gecompromitteerd, blijven je andere accounts veilig.
Gebruik wachtwoordzinnen
Overweeg het gebruik van een wachtwoordzin in plaats van een enkel woord. Bijvoorbeeld: “PaarseOlifant#SpringtOverDeMaan!”.
Gebruik een wachtwoordmanager
Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager om al je wachtwoorden veilig op te slaan en te genereren. Deze tools kunnen ook sterke, willekeurige wachtwoorden voor je maken en onthouden. Indien je Google Chrome gebruikt raden we Google Password Manager aan. Indien je een Mac hebt kan je de Sleutelhangertoegang gebruiken.
Wachtwoorden wijzigen is niet meer nodig.
Vroeger was het aangeraden om regelmatig je wachtwoord te veranderen. Vandaag wordt dit echter niet meer aangeraden, indien je voor elke account een uniek sterk wachtwoord hebt dat je nergens hergebruikt is dit voldoende. Indien je nog ergens oude wachtwoorden hebt kan je deze best wel vervangen.
Wil je weten of je wachtwoord al in een datalek zit? Check op “Have I been pwned?”, dit is een database van alle gekende datalekken.
Heb je nog vragen of wens je een probleem te melden?